Boekentips: 3 x kleur

0

Ben je nog bezig met het samenstellen van een leeslijst voor op vakantie?
Of ben je – zoals ik – so wie so verslaafd aan boeken over kleur?
Dan heb ik een paar supertips: drie pareltjes van boeken over kleur, heel verschillend van uitgangspunt (dus ‘voor elk wat wils’), maar alledrie het geknipte leesvoer voor kleurfanaten.

 *** Kleur verkoopt, van Hilde Francq: over kleur en marketing***

Trendwatcher en kleurexperte Hilde Francq heeft een droomjob als je het mij vraagt. Met haar trendbureau Francq Colors geeft ze advies aan merken en bedrijven over (kleur)trends en het belang van doordacht kleurgebruik, en ik zou maar wat graag eens een vlieg zijn om haar tijdens zo’n werkweek te volgen.
Gelukkig is er nu het boek ‘Kleur verkoopt’, waarin ze al een tipje van die sluier oplicht.
Het boek gaat vooral over ‘kleurmarketing’, dus over hoe belangrijk kleur is bij het ontwerpen én het aan de man brengen van producten. Wist je dat 85% van de consumenten kleur noemt als één van de belangrijkste redenen om een product te kopen? Super-interessant dus, en niet alleen voor wie een bedrijf of full time bussiness in de mode- of interieurwereld heeft. Ook voor bloggers, kleine webshoppers (is dat een woord?) of gewoon al in je eigen huis, garderobe of (trouw)feest is aandacht besteden aan kleur altijd een goed idee. In ‘Kleur verkoopt’ leer je er alles over (of in ieder geval toch veel).

Naast meer theoretische teksten over kleur en kleurmarketing (bv. over kleurpsychologie of kleurnamen…) zijn in het boek ook een hoop concrete cases en voorbeelden opgenomen, en interviews met kleurexperten en ontwerpers van grote merken zoals Hay en Essentiel over hun visie op kleur.  Het wit van Margiela, het oranje van Hermès, de impact van blauw op je humeur, je komt er alles over te weten!

En ben je even niet in lees-stemming, dan kan je het boek ook gewoon openslaan en genieten van de mooie beelden en collages waar de kleur van af spat. Een boek boordevol inspiratie dus.

*** ‘Over kleur’, Ludwig Wittgenstein: voer voor filosofen ***

Dit kleine boekje is eigenlijk een beetje de tegenhanger van ‘Kleur verkoopt’, maar voor wie niet vies is van een beetje gefilosofeer ook een echte aanrader. Hierin geen praktische visie op kleur, geen concrete toepassingen, of zelfs maar kleurvoorbeelden. Het is een bundeling van opmerkingen die werden teruggevonden in de nalatenschap van de filosoof Ludwig Wittgenstein, waarin hij nadenkt over de kleuren en vooral over de manier waarop wij over kleur spreken.
Een voorbeeld? Opmerking 62: “Wat wil zeggen: ‘Bruin bevat zwart’? Er is meer en minder zwartachtig bruin. Is er een bruin dat helemaal niet meer zwartachtig is? Er is zeker geen bruin dat helemaal niet geelachtig is.” Van dat dus.
Geen boekje om in één ruk uit te lezen misschien, maar wel om – voor wie zich daartoe geroepen voelt – af en toe een paar pagina’s in te lezen, liefst gezeten op een schommel, uitkijkend over het water. Slow reading, quoi.

*** Het geheime leven van kleur, Kassia St Clair: verrassende verhalen over bijzondere kleuren ***

En ten slotte, heb je maar plaats voor één boek in je koffer? Ga dan absoluut voor ‘Het geheime leven van kleur’, dé ideale vakantielectuur voor kleuraddicts. Het boek is niet alleen supermooi vormgegeven (je wordt al blij als je naar de cover kijkt), maar ook gevuld met korte, vlot lezende verhalen over de geschiedenis van kleuren en tinten met namen als ‘Guttegom’, ‘Orchilla’ en ‘Kellygroen’. Mode, politiek, kunst en oorlog… het komt allemaal aan bod en leest als een trein. Een echte pageturner waar je nog wat van opsteekt ook. Wat wil een mens nog meer?
Ik wens jullie een fijne en vooral kleurrijke vakantie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here