Avocado’s kweken? Zo lukt het!

34

For English, please scroll down

Eerst wil ik eens een kleine poll houden:
Hand omhoog, iedereen die ooit al probeerde een avocadopit te doen ontkiemen met tandenstokers en een glas water… Dat zijn vast heel wat handen.
En dan nu, hand omhoog, iedereen bij wie dit ook telkens gelukt is… Dat zijn er vast heel wat minder.
Een nieuwe plant kweken uit een avocadopit is een van de meest fascinerende, maar ook frustrerende bezigheden in plantenland die er is. En dan is ‘bezigheid’ nog een compleet verkeerde term, want het enige wat je uiteindelijk doet, is wachten, wachten en nog eens wachten. Om vervolgens na maanden te beseffen dat er toch weer niets gaat gebeuren en dat je voor niets elke dag hoopvol naar die pit gestaard hebt.
Ik weet er alles van, ‘Been there, done that, … lost my interest’.

Een hele familie avocado planten, dankzij de baggie methode

Tot ik een paar maanden geleden een fascinerende tip las die ik meteen moest uitproberen. En kijk, ondertussen heb ik al een hele familie Avocado bij elkaar. Elke pit die ik probeerde kreeg wortels, dan een scheut en even later ook echte bladeren.

Met de baggie methode lukt avocado's laten ontkiemen altijd;

En dat allemaal dankzij de – ontzettend simpele – ‘baggie methode’ van Lise van Sprout.   
Op haar website vind je de methode duidelijk uitgelegd, met extra tips en tricks, dus ga zeker daar ook een kijkje nemen. Maar ik geef je hier toch ook graag de verkorte versie:
– Verwijder de schil van de pit.
– Wikkel de pit in een vel keukenrol en stop dit in een ziplock zakje.
– Spuit wat water in het zakje (met een plantenspuit), net genoeg om de keukenrol goed vochtig te maken, maar let er op dat er geen plas water in de zak staat.
– Sluit het zakje en leg het op een warme plaats in de zon.
– Na een paar weken zal de pit een klein worteltje krijgen.
– Haal hem dan uit de zak en laat hem verder wortel schieten en ontkiemen in water.

Gebruik tandenstokers om de avocadopit te ondersteunen in een glas water

Dit kan je doen door alsnog de tandenstokermethode toe te passen.

Zet de avocadopit met wortels op een smal glaasje water

Of door glaasjes te gebruiken die smal genoeg zijn om de pit te ondersteunen (bv. yoghurt- of babyvoedingpostjes).

Gebruik een porseleinen schaaltje van Sprout om de avocadopit op te zetten

Of – natuurlijk – door zo’n mooi porseleinen schoteltje van Sprout te gebruiken.

Extra leuk, de baggie-methode werkt niet alleen voor avocado’s, maar ook voor andere pitten en zaden. Ook daarover lees je meer op de site van Sprout.

Met de juiste verzorging zal je avocadopit uitgroeien tot een mooie plant

Voor wie nooit zo ver geraakt is (vanaf nu dus wel!) geef ik ook nog snel wat opvolgtips mee:
Als de avocadoplant een paar blaadjes heeft mag je hem in een bloempot planten. De pit laat je daarbij een beetje boven de grond uitsteken.
En zodra de plant zo’n 30 cm hoog is, snoei je hem voor 1/3 terug zodat hij ook zijtakken krijgt.
Dat is altijd een spannend moment, maar ook dat lukt, echt waar. Op deze foto’s had ik dat net bij de  plant in de middelste bloempot gedaan en ondertussen krijgt die twee mooie zijscheuten. Maar daarover later meer.
En dan nu, iedereen aan de guacamole en dan aan de baggie methode!

Have you ever tried growing an avocado plant from a pit? Did you wait for months, looking at the pit and the toothpicks, to see nothing happening? Then I have the BEST tip for you! Forget toothpicks, use the baggie method instead. You can read all about this almost magical method (for me, it did the trick everytime) here, at Sprout. I assure you, you’ll love it!

34 REACTIES

 1. Ik had mijn avocado pitten bij men orchidee gedaan tussen mos en die houtsnippers waar ze altijd inzitten maar dan in een cilindervaas met alleen onderin wat van dat en altijd kletsnat de orchidee begon te groeien en bloeien als een malle komt geen einde aan en na kleine anderhalve maand stond er in eens een lang dun takje met blaadjes waarvan ik dacht wat is dat nou ( de pit was ik vergeten) maar dat was de avocado pit dit waren trouwens wel biologische overrijpe pitten hun velletjes waren al aan het barsten.
  Ik heb ze nu in aarde staan met daaronder hydrokorrels en ze groeien goed!

  • Hey Annette!

   Wat leuk! En zo zie je maar weer, natuur laat zich niet inperken. Al zullen jouw groene vingers er ook wel voor iets tussen zitten… 😉

   Veel groetjes!
   10.

 2. Hoi!
  Mijn avocadoplant is inmiddels 1m en heeft geen zijtakken. De plant heeft echt hele grote bladeren (25cm). Ik wist niet hoe ik m moest snoeien (nog steeds niet), dus het is inmiddels een bonenstaak aan het worden. Ik wil de plant gaan snoeien omdat ik ook graag zijtakken wil, maar hoe moet ik snoeien? Moet ik gewoon in het midden van de steel afknippen? Of precies boven een stuk waar bladeren zitten? Ben bang dat die niet meer gaat groeien en het alleen een lange steel met bladeren blijft. Heb je tips?

  Alvast bedankt!

  • Hoi Daphne,

   Wow, al een meter hoog, dat is al een flinke ‘boom’!
   De enige manier om hem te snoeien is door van je hart een steen te maken, en effectief ergens op een derde (of hoger, er moeten in elke geval zeker een paar ‘ogen’ of bladaanzetten aan de steel blijven zitten) de steel af te knippen met een scherpe snoeischaar. Knip vlak boven de aanzet van een blad.
   Het klinkt drastisch maar normaal zouden dan uit de bladaanzetten toch nieuwe zijtakken moeten groeien.
   Een paar weken geleden moest ik zelf een relatief groot exemplaar ook inkorten omdat hij tijdens onze vakantie te droog had gestaan. Alle bladeren waren verdord, dus die heb ik allemaal verwijderd en de steel op ongeveer 20 cm afgeknipt. Het zag er niet uit, zo’n miezerig stokje in een pot! 🙂 Maar nu komen er toch opnieuw kleine scheutjes piepen!
   Het blijft altijd een beetje experimenteren hé.
   Ik duim voor je!

 3. Hallo .. ik hrb een vraagje.. mijn plantje is nu ongever zo groot als op de foto. 25 a 30 cm grote bladeren en kleintjes aan de top.
  Mag ik die kleintjes afknippen voor zij takjes scheuten of hoe noem je dit ..

  En ik heb opeens last van vliegjes. Zomaar ineens toen het koud begon te worden. Zijn iets groter dan fruitvliegjes.
  Hoe kan dat? Heb ik iets verkeerd gedaan.
  Ik heb potgrond en toen ik vliegjes zag rondlopen heb ik er van dat soort rode grind steentjes op de aarde bedekt… maar helaas helpt niet. Ik wil dr graag vanaf.. zodat de plant weer in de kamer kan staan.

  • Hallo, dat klopt. ALs je graag zijscheuten wilt zal je een stuk van de plant moeten afknippen. Laat zeker nog een paar grote bladeren zitten en snoei vlak boven een bladaanzet. Normaal zal je dan al snel kleine zijtakjes zien.
   De vliegjes klinken als zogenaamde rouwvliegjes. Is de potgrond misschien wat te lang nat geweest? Rouwvliegjes leggen hun eitjes in vochtige (beschimmelde) aarde. Je kan proberen ze te bestrijden door de plant nieuwe potgrond te geven. Verwijder de meeste aarde voorzichtig, maak de bloempot goed schoon en vul dan opnieuw met nieuwe potgrond. Of je kan aaltjes kopen in het tuincentrum. Let er in ieder geval goed op dat de potgrond nooit te nat blijft staan. Kies dus zeker een pot met een gat onderaan zodat het water weg kan.
   Veel succes!

 4. Super bedankt voor jou antwoord.. denk dan dat het al aan de potgrond lag, was een kleine zak en die was vochtig.
  Heb wat spul erop gesprayd tegen vliegjes.. en in de schuur gedaan die plant.
  Staat nu weer in de woonkamer vliegvrij..
  Helaas zijn wat blaadjes bruinrood geworden aan de zijkant.. denk door de kou.. heb ze verwijderd.

 5. We hebben juist vier pitten in glazen potjes met zicht op een ontspruiting aan de bovenkant. We vroegen ons af hoe lang het duurt voordat je de pit kan overpotten? Ik probeer zoonlief een realistisch perspectief te geven, want doen is nu al erg ongeduldig… 😂🤣

  • Wat goed dat jullie al zo ver geraakt zijn! Zomaar eventjes vier pitten tegelijk! Goed bezig! Ik zou zeker nog wachten met verpotten tot de wortels stevig genoeg zijn (en zeker een centimeter of 10) en tot het plantje zelf ook al paar blaadjes heeft. Helaas voor je zoon 😉 kan dat nog wel even duren. Het seizoen zit ook niet mee natuurlijk. Als de lente eenmaal in het land is zal het wel vooruit gaan. Nog even geduld dus!
   Succes!
   Ps. Als je de pitten verpot, neem meteen een pot die ruim genoeg is, kies goede potgrond en laat de pit nog een stukje uit de grond steken.

 6. Hoi Appelzee, ik heb drie pitten inmiddels alweer enkele weken op te ouderwetse methode half in het water hangen. Kan ik met die pitten als of de zakjesmethode toepassen? Of nu toch maar afwachten en duimen 😀?
  Groetjes, Wybke

  • Hoi Wybke, goeie vraag, ik weet het eigenlijk niet. 😉 Ik zou denken van wel, op voorwaarde dat het ‘kontje’ van de pitten altijd goed vochtig is gebleven… Maar je hebt er drie… waarom probeer je het niet met één of twee pitten? Als het niet lukt heb je nog altijd eentje over. Experimenteren zou ik zeggen! En laat je het resultaat weten? Nu ben ik wel benieuwd!
   Succes!

 7. Hey Appelzee,

  Bij welke temperatuur kunnen de planten naar buiten in de bloempot? Dit lijkt mij ook wel goed voor de planten, wat is jouw idee?

  • Hoi Maarten,

   Ik heb geen ervaring met avocadoplanten buiten. Ik houd de mijne altijd binnen en daar doen ze het zeker ook goed. Als je ze buiten zet zou ik zeker wachten tot het ook ‘s nachts warm genoeg blijft. En elke kans op nachtvorst zeker voorbij is. Nu lijkt het me nog te vroeg. Of je zet ze nu overdag buiten en ‘s avonds weer binnen…

 8. Hoe schil je zo’n pit? Met gevaar voor eigen vingers heb ik de dunschiller er op gezet, maar wellicht is er een makkelijker alternatief? …. 🙂

  • Hoi Eva!
   Ik doe dat gewoon met een aardappelmesje. Eerst het puntje van het mes tussen de schil en de pit duwen en de schil er dan stukje voor stukje afpellen met het mes.
   Hopelijk lukt het op deze manier ook voor jou!

   Groetjes, Tine

  • Het helpt ook wel als je de pit enkele dagen laat ‘drogen’, dan komt de schil vanzelf wel wat los.
   Zo krijg je ook geen krassen of wondjes in de pit.
   Grtjs

   • Hoi Silke,

    die methode kende ik niet. Droogt de pit dan niet te veel uit? Ik ga het zeker zo ook een keer proberen!
    Groetjes!

 9. Hallo iedereen,
  Ik steek dit pitten gewoon in de wormenbak en na enkele dagen is de plant al daar. Waarom toch bezig houden met stokjes in pitten steken, als dit de manier bij uitstek was groeide er niets op onze mooie aarde. Ik wil hier helemaal niemand boos maken omdat er ook wel andere manieren zijn die wel zullen werken enzo maar dat is hoe ik het doe. Eigenlijk nog nooit gehad dat het langer als een week duurde en ook nog nooit voorgehad dat er niets gebeurde… Gewoon wormen mest, beter heb ik nog nooit gehad en spotgoedkoop. Grtks

  • Dag Gery,

   Wat super dat de pitten zo snel ontkiemen in jouw wormenbak! Een goede tip voor iedereen die zo’n bak in huis heeft. En fijn toch, dat de natuur zo veel verschillende manieren vindt om te blijven groeien?

 10. Hey, ik ben echt een totale mislukkeling in avocado pitten, al zeker 20 laten mislukken :’) Maar deze tip klinkt heel goed! Ik veronderstel dat je de pit in het zakje ook af en toe terug wat moet nat sproeien? Of is dit niet nodig, en enkele weken gewoon afblijven?
  Groetjes Bauke

  • Hoi Bauke,

   op deze manier gaat het zeker lukken, echt!
   In principe moet je zelfs de pit niet meer na-sproeien, om het zo maar even te zeggen. Als het zakje goed afsluit (zoals een ziplock-zakje) blijft het vocht erin.
   Gewoon afblijven dus inderdaad. Wat je voor de zekerheid kan doen is af en toe even checken, en als het papier er toch droog uit ziet, toch een beetje extra nat maken. Maar ik gok dat het niet nodig zal zijn. Succes!

 11. Ik heb een advocadopit die nu aan het groeien is. Hij is zo’n 3cm groot, maar ik heb maar 1lange wortel van ongeveer 11cm, kan ik hem nu al in de grond zetten? En welke grond gebruik jij? Is het een goed idee om er kleikorrels in te doen voor dat je er grond in doet?

  • Hoi Astrid,
   heeft de stengel van je avocado al blaadjes? Dan kan je hem in principe al planten. Maar je kan hem gerust ook nog wat langer in het water laten staan tot hij nog wat groter is.
   Ik gebruik gewone potgrond voor kamerplanten, niks speciaals. Waarom zou je er kleikorrels bijdoen? Voor de afwatering? Ik heb dat nog nooit gedaan.

  • Hoi Frederik,

   Je bedoelt in 1 grote pot? Zelf zou ik dat niet meteen doen, de bladeren kunnen nogal breed uitwaaieren en misschien zouden ze elkaar dan gaan verdrukken.
   Je zou de planten dan al redelijk ver uit elkaar moeten zetten. Ik heb het ook nog nooit ergens gezien… Mocht je je toch aan het experiment wagen, hoor ik graag of het gelukt is!
   Groetjes, Tine

 12. De pitten uit de vrucht halen gewoon in de grond of pot stoppen. En geduld hebben kan lang duren. Zelf enkele maanden geleden een pit in een pot gestopt . Helemaal vergeten en met opruimen de pot achter de schuur gevonden. En een plant met 4 grote bladeren.

 13. Hallo,
  Bij mij is het met de tandenstoker methode direct gelukt. Het is nu augustus en een hittegolf, dus dat zou wel door de temperatuur en hoge vochtigheidsgraad in de lucht kunnen komen.
  Groeten

 14. Wat doe ik met een avocadoplant in van 1 mrt. In een pot.De steel wordt heel dun nu.
  Kan ik de avocadoplant in onze moestuin in de grond zetten?

  • Dag Bernadette,

   Het klinkt alsof je avocado al flink gegroeid is. Super! Zo’n lange dunne stengel is wel een beetje ‘eigen’ aan de plant. Als je die groei in de hoogte wat wilt afremmen is dit een -weliswaar drastische, maar – goede remedie: knip een flink stuk van de stengel (Knip vlak boven een oog en let er op dat er nog wat extra ogen zitten aan het stuk dat je laat staan). Na een tijdje zal je merken dat de plant aan die ogen weer gaat uitlopen, en ondertussen wordt de basisstengel ook weer wat dikker.
   Met avocadoplanten buiten in volle grond heb jij ik zelf geen ervaring, maar ik vermoed dat ons klimaat daar niet geschikt voor is. Mocht je het toch proberen, dan hoor ik graag hoe dat ging.
   Groetjes!

 15. Hoi,
  Het lukt aardig met die avocadopitten, heb ook de zakjes methode toegepast. Helemaal top. Nu hoorde ik laatt dat je jaren moet wachten en dan nog is het niet zeker of je ooit kunt oogsten . Hoe zit dat ?

  • Hallo,

   Dat is helaas helemaal waar vrees ik. Ons klimaat is niet ideaal om echt avocado-vruchten te kweken.
   Maar de plant is ook al fijn, toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here