Een nieuwe (water)start voor een kamerplant op de sukkel

2

Is je kamerplant voorgoed op de sukkel? Heb je alles al geprobeerd, maar blijft je groene vriend langzaam maar zeker wegkwijnen? Geen paniek. Met een waterstart kan je hem – of althans een deel ervan – reanimeren. Makkelijk, doeltreffend én mooi!

Glass jar with Epipremnum cuttings, Villa AppelzeeToen mijn Epipremnum, een tropische klim-/hangplant die indrukwekkend groot kan worden, een half jaar geleden plots steeds meer gele bladeren kreeg die na een tijdje slap werden en vanzelf afvielen, ging ik vanzelfsprekend op zoek naar een oorzaak. De grond was niet te vochtig, de wortels niet rot, de pot stond al jaren op dezelfde plaats, uit de tocht, in het licht maar niet in direct zonlicht. Alles wat de boeken en internet als mogelijke oorzaak aangaven was niet van toepassing. Ik verpotte de plant, probeerde eens een andere plek in huis en gaf met nog meer aandacht water… Maar niets hielp. Op een paar maanden tijd veranderde mijn mooie, volle hangplant in een paar zielige, kale slierten waar steeds meer bladeren afvielen. Maar die ook, bizar genoeg, aan de uiteinden van de stengels nog steeds nieuwe frisgroene blaadjes aanmaakte. Ik begrijp er eerlijk gezegd nog steeds niets van. Als iemand van jullie een verklaring heeft, shoot!

In ieder geval, toen duidelijk werd dat ik de Epipremnum niet meer in zijn oude glorie hersteld zou kunnen worden, gooide ik het over een andere boeg: redden wat er te redden viel en opnieuw beginnen. Ik sneed alle gezonde uiteinden met een scherp mes van de stengels, haalde de onderste bladeren eraf en stak deze lange stekken in een grote pot met water. Nu is het wachten tot de stekken wortel krijgen en dan kunnen ze samen weer de grond in.

Glass jar with Epipremnum cuttings, Villa AppelzeeNormaal neem je stekken die een stuk korter zijn, zo vormen ze sneller wortels, maar dan is je beginplant natuurlijk ook een stuk kleiner. Ik wil graag meteen toch al weer een Epipremnum van enig formaat, dus ik oefen wel wat langer geduld uit. Bovendien zien die groene takken in water er nog mooi uit ook. Helemaal win-win dus, zo’n waterstart!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 REACTIES

  1. Hoi Eva! Heel goed, zelfs beter dan ik had kunnen denken. De afgeknipte stekken kregen al snel wortels. Ik had ze dan eigenlijk in grond moeten planten, maar ik vind de takken en wortels in het water zo mooi dat de glazen pot nu gewoon zo op de keukenkast staat. 😉 En de basisplant, die ik dus helemaal tot beneden had weggesnoeid en gewoon met pot en al in de kelder had gezet (wel aan het kelderraam toevallig) is ondertussen ook weer terug aan het uitlopen! Zonder water en in relatief slechte lichtomstandigheden dus…. De theorie daarachter moet ik nog eens uitzoeken, maar fijn is het wel! Er is dus altijd hoop zo blijkt. #nevertoolate

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here