Groen geluk : Alocasia Amazonica

1

Wie Appelzee volgt op Instagram heeft het waarschijnlijk al gezien: we hebben hier een nieuwe groene vriend in huis, en wat voor eentje! Een Alocasia Amazonica, op de kop getikt in de koopjeshoek van Ikea, waar hij een beetje verpieterd (met een paar bruine bladeren) aan halve prijs te koop stond. Ik zag groen van geluk toen ik thuis kwam. Daar moest een plant selfie van komen.

Plant selfie with Alocasia Amazonica

De Alocasia is een tropische plant uit Azië, die bij ons ook ‘Olifantsoor’ genoemd wordt. Die naam heeft de plant te danken aan zijn bladeren die ontzettend groot kunnen worden. Zo groot zelfs dat de Alocasia tijdens de tropische regenbuien in Azië vaak als schuilplek of als paraplu gebruikt wordt. Jack was zo vriendelijk om het even uit te testen, maar helaas, ons exemplaar moet daarvoor nog even groeien.

British shorthair with plants

Er zijn verschillende soorten Alocasia, allemaal even bijzonder, en echte blikvangers. Zo is er een Alocasia die erg aan een Afrikaans masker doet denken (Alocasia Polly), een Alocasia met allemaal dwarse streepjes op de stengel (Alocasia Zebrina) en mijn Alocasia Amazonica heeft dan weer zo’n uitgesproken nerven, dat hij ook bekend staat als de ‘skeletplant’. Griezelig? Maar nee! Net ongelofelijk mooi en fascinerend!

Naar het schijnt zijn Alocasia’s niet de makkelijkste planten (I’ll keep you posted!), maar als je zelf ook zo’n prachtexmeplaar in huis wilt halen, en levend wilt houden, dan is dit al goed om te weten:
– De grond moet constant licht vochtig zijn. Zelfs in de winter mag de grond nooit volledig uitdrogen. Geef ook liever geen koud water recht uit de kraan, maar laat het water eerst op kamertemperatuur komen.
– Als tropische plant houdt de Alocasia van een sproei- of douchebeurt op tijd en stond. Zo hou je ook spint op afstand.
– De Alocasia staat graag in het zonlicht, maar niet in de volle zon. Hij heeft ook de neiging om naar de zon toe te groeien, dus regelmatig draaien is aangewezen als je geen kromme plant wilt.
– Geef de plant in de lente en zomer om de twee weken wat plantenvoeding.
– Als je de plant te veel water geeft gaat hij ‘transpireren’ en verliest hij af en toe een druppeltje vocht langs de bladpunten. Op zich is dat niet erg (het fenomeen stopt ook als je minder water geeft), maar als je vloer bijvoorbeeld niet tegen vocht kan moet je wel een beetje opletten.

De bruine bladeren waardoor onze Alocasia in de koopjeshoek was beland zouden kunnen komen doordat de plant het te koud had (bij Ikea?!) of omdat hij gewoon wat oude bladeren kwijt wou. Eén blad heb ik echt al moeten wegknippen omdat het er te slecht uitzag, de rest kan misschien nog goed komen. Bovendien krijgt hij alvast twee nieuwe bladeren, én één kleine plantbaby… Dat gaat hier dus helemaal in orde komen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here