Zelfgemaakte fotohouders uit klei, wabi-sabi-stijl

0

In een van mijn vorige posts vertelde ik al over de nieuwe trends in kleuren die er aan zitten te komen volgens Hilde Francq van Francq Colors.
Vandaag wil ik het hebben over een andere trend die er voor mij echt uitsprong tijdens dat High-T trendseminarie, namelijk (zoals trendwatcher Herman Konings het zelf omschreef): de opkomst van “small acts of messiness”.
Gedaan met perfect moeten zijn, tot in de puntjes opgeruimde huizen (of levens) hebben, en altijd en overal de juiste kleding dragen. Want, en ik quote Herman Konings weer: “Ware creativiteit, gedrevenheid en menselijkheid bevinden zich vooral in de minder ordelijke delen van het leven.” Hoera! Het mag dus godzijdank allemaal wat on-affer, minder ordelijk en ‘imperfecter’. We gaan weer de charme zien van foutjes, de schoonheid van onregelmatigheden en de kracht van onvolmaakt zijn. Wat een opluchting.
In Japan kennen ze die ‘trend’ natuurlijk al eeuwen onder de term ‘wabi-sabi’, en ik liet me erdoor inspireren voor een ‘imperfecte’ DIY in wabi-sabi-stijl: eenvoudige fotohouders uit terracotta klei waarbij je de snijlijnen en kleine rafelkantjes van het mes nog duidelijk ziet. Behoorlijk onvolmaakt dus, maar net daardoor ook mooi.

***Wil je de fotohouders zelf ook maken? Eenvoudiger kan haast niet.
Vertrek van een blokje zelfdrogende klei, recht uit de verpakking, en snij dit met een breed mes in drie gelijke delen. De blokjes moeten niet precies even groot zijn, maar probeer wel zo recht mogelijk naar beneden te snijden om schuine randen te vermijden. Er zijn per slot van rekening ook grenzen aan wabi-sabi.
Maak dan een schuine gleuf in de bovenkant van elk blokje, tot ongeveer 1 cm diep.
En dan is het even wachten geblazen. Het duurt immers een paar dagen voor de dikke blokjes klei helemaal uitgehard zijn. Draai de blokjes af en toe om zodat de klei ook aan de onderkant goed kan drogen.

Zelfgemaakte fotohouders uit kleiIk schilderde de blokjes gedeeltelijk in drie verschillende kleuren acrylverf (mintgroen, oudroze en goud), maar het spreekt voor zich dat je daar ook alle kanten mee uit kunt. Kijk gewoon even wat je nog hebt liggen aan restjes verf en maak daar wabi-sabi-gewijs een mooie combinatie mee. Meer moet het dikwijls niet zijn.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here