Zelf boekjes maken

3

Nu iedereen blijkbaar volledig in de ban is van het Bullet Journal, wil ik graag een lans breken voor de gewone, goeie ouwe notitieboekjes. Zo’n Bullet Journal is zeker een creatieve uitlaatklep, en vast ook handig, zo met al je plannen, ideeën, afspraken, life-goals (en zelfs een overzicht van de diepvriesinhoud, hoorde ik gisteren op het VTM-nieuws) allemaal samen gebundeld in één enkel schriftje.
Maar euhm, hallo?! Wie wil er nu maar één (1!) enkel schrift?! Wat is er nu leuker dan een hele stapel schriftjes en boekjes op je bureau, en nog eentje in je handtas en een ander op je nachtkastje? Allemaal verschillend, allemaal om het mooist, allemaal even dierbaar, want gekocht in dat leuke winkeltje in Amsterdam, gekregen van een vriendin of – nog beter – zelfgemaakt… Het is iets minder efficiënt misschien, of overzichtelijk (hoewel), maar zo veel gevarieerder! Echt, ik vind dat iedereen minstens drie (3!) verschillende notitieboekjes of schriftjes zou moeten hebben. Minstens.

Boek 'Boekjes maken' en zelfgemaakte boekjes-Villa Appelzee.comSoit, hier spreekt een notitieboekjes-addict, dat is wel duidelijk, en deze inleiding was maar een voorzetje om het te hebben over mijn eigen aanwinsten om het nieuwe jaar alvast mee te starten: drie notitieboekjes en een mini-opbergboekje, zelfgemaakt van kladpapier en resten gekleurd papier. Voor de technieken liet ik me inspireren door het boek ‘Boekjes maken’ van de Zweedse kunstenaar en boekbinder Monica Langwe.

In dat boek vind je verschillende boekbinderstechnieken om boekjes, doosjes, mappen en etuis te maken, met duidelijke schema’s en (papier)voorbeelden. Ik probeerde er alvast twee uit, maar er staan nog heel wat mooie ideeën in, die ik ook absoluut nog wil testen, zoals een boek met een leren omslag (van bv. een oude jas of tas) en een echt dik boek met harde kaft en veel katernen.

Harmonica vouwboekje rechtopstaand open- Villa Appelzee.comVoorlopig maakte ik eerst een klein harmonicaboekje, gevouwen uit een strook bakpapier en een restje gekleurd karton. Je zou er naamkaartjes in kunnen bewaren, of knoopjes, maar ik maakte er een decoratief mini-hebbeding van met gedroogde blaadjes en takjes. Heerlijk on-nuttig.

Harmonica vouwboekje front - Villa Appelzee.com

Harmonica vouwboekje liggend open - Villa Appelzee.comEn dan waagde ik me aan het betere naaiwerk… dat er veel ingewikkelder uitziet dan het eigenlijk is.

Handgemaakte boekjes met genaaide rand - Villa Appelzee.comHet prikken van het gaatjespatroon doorheen alle lagen papier was nog de grootste uitdaging, maar buiten een klein foutje hier en daar ben ik heel blij met het resultaat. Er gaan hier dit jaar nog veel boekjes gemaakt worden, ik voel het. Want één (1!) schrift voor al je notities, tssss, nee dank u!

Zelfgemaakte boekjes met genaaide rand detail - Villa Appelzee.com

Zelfgemaakte boekjes met genaaide rand, rugaanzicht - Villa Appelzee.com

Boek 'Boekjes Maken' van Monica Langwe - Villa Appelzee.comWil je zelf ook je eigen notitieboekjes maken? Dit boek zet je op weg:
‘Boekjes maken. Boekjes, mappen en doosjes’, Monica Langwe, Forte Creatief, ISBN 9789462501829, richtprijs: € 24,99.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

3 REACTIES

  1. haha heerlijk dit! Het enige probleem dat ik soms ervaar is dat ik de boekjes soms te mooi vind om in te schrijven 😉 Dan wil ik ze bewaren totdat er echt iets heeeel goeds uit mijn pen komt! Namasté, Lotte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here