De mooiste paasdecoratie maak je zelf

2

For English, please scroll down

Paasvakantie! En nog bijna twee weken voor het echt Pasen is, dus als je huis nog wat eitje-kuikentje-haasjesfeer kan gebruiken… het is het moment! Verzamel wat basic knutselmateriaal, roep de kinderen rond de keukentafel en maak er samen extra kleurrijke paasdagen van. Ik heb alvast vier leuke ideeën voor jullie.

* Paashangers met strijkparels
Mooi om in de paastak te hangen, maar ook voor het raam, of – waarom niet – buiten in de boom.

Zelf doen? 
Knip een stuk dunne ijzerdraad af en rijg er verschillende kleuren strijkparels aan. Draai de uiteinden van de ijzerdraad in elkaar, buig om tot een klein haakje en knip de rest kort af met een kniptang. Plooi tot een ovalen ei-vorm en knoop een lintje aan het haakje om het ei op te hangen. Een klein kuikentje op een knijper maakt de hanger af. 

www.appelzee.com

* Mannetjes van ei:
Niet voor kleine kleuterhandjes, maar met een beetje hulp kunnen iets oudere kinderen zich helemaal uitleven met deze stapelbare ei-figuren. 

Zelf doen?
Blaas verschillende soorten eieren uit (ik gebruikte bruine, witte en grotere ganzeneieren), spoel ze uit met water en laat drogen. Prik met een dikke naald in sommige eieren twee gaatjes in de zijkanten om ze dwars te kunnen gebruiken. Let op, dit is een lastig werkje waarbij de eitjes wel eens durven barsten of breken. Maar met wat geduld (en een voorraad reserve-eitjes) kom je er wel. Nu komt het leuke werk. Schilder de eieren met acrylverf in verschillende kleuren. Met schilderstape kan je de delen die je niet wilt kleuren afplakken. Wacht tot de verf goed droog is en teken dan met een fijne permanent marker details op de eitjes. Ik tekende alleen de gezichten, maar je kan natuurlijk ook extra versiering, zoals knopen, een strikje, zakken, bloemen etc…, op de eitjes tekenen. Boetseer stabiele voetjes van sneldrogende klei en prik er een houten satéstokje in. Stapel ten slotte de eieren op elkaar om mannetjes te vormen. Voor een speelser effect kan je de eieren ook afwisselen met houten kralen. 

Easter DIY by Villa Appelzee

* Puzzel eens een haas

Hier bij Villa Appelzee is een stevig rondje tangrammen een geliefd tijdverdrijf tijdens de vakanties. Met dit idee sla je twee vliegen in één klap: eerst een beetje puzzelen, en dan het resultaat gewoon vastplakken om er een originele paasdecoratie mee te maken.

Zelf doen?
Schilder kleine lege canvasdoeken (A5 formaat) in frisse lentekleuren. Gebruik de tangramvormen die je in huis hebt of zoek de vormen even op internet op. Neem de zeven basisvormen over op stevig karton en knip (of snij met een scherp breekmes) uit. Deze kartonnen vormen kan je nu gebruiken om de vormen over te tekenen op verschillende kleuren vilt. Per figuur knip je de zeven basisvormen uit één kleur vilt. Nu kan het puzzelen beginnen. Als je er een spelletje van wilt maken kan je de afgewerkte figuren (zonder de lijntjes van de verschillende vormen) af printen en samen met de kinderen proberen na te maken. Geen zin in een spel, te weinig geduld of hopeloos in ruimtelijk inzicht? Gebruik dan gewoon de oplossingen (de figuren waarbij de verschillende vormen duidelijk zichtbaar zijn) om de haasjes op de canvas te leggen. Plak de losse vormen ten slotte vast met alleslijm.

Easter DIY by Villa Appelzee

* Vrolijke eitjes

Als je niet wilt dat je kinderen spontaan met hun eten gaan spelen, is dit géén goed idee voor jou. Maar voor wie graag glimlachend aan het (paas-)ontbijt zit… ziehier de familie ei!

Zelf doen?
Teken (uit de losse pols) kroontjes, konijnenoortjes, hoedjes (of andere vormen die je zelf bedenkt) op een stuk papier en knip uit met telkens een dun rechthoekig strookje langs weerskanten van de vorm. Deze basisvormen neem je over op dunne witte knutselfoam en knip je opnieuw uit. Beplak de knutselfoam nu naar keuze met op maat geknipte stukjes papier en en mini-pomponnetjes om de hoedjes meer kleur en pit te geven. Buig dan de twee strookjes telkens naar elkaar toe en plak ze vast tot een gesloten cirkel.
Teken met fijne zwarte stift gezichtjes op de eitjes en zet ze in kleurige eierdopjes (ik schilderde de houten dopjes zelf).

www.appelzee.com

****Deze ideeën verschenen eerder in Libelle België en Femmes d’aujourd’hui, fotografie Kare Daems****

In 2016 I made these Easter decoration ideas for the Belgian magazines Libelle and Femmes d’aujourd’hui (photography Karel Daems). But I still think they are cute, so I wanted to share them here as well. Do you have any questions on how to make these? Just let me know in the comments!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here