Kleurverslaafd

5

For English, please scroll down

Vandaag vroeg iemand me naar mijn favoriete quote, iets wat voor mij een absolute waarheid is, en waar ik energie van krijg.  Daar moest ik natuurlijk niet lang over nadenken –  en wie Villa Appelzee een beetje volgt heeft het hier al vaker zien passeren – want als er één zin is die ik regelmatig scandeer, waar ik niet alleen heilig in geloof, maar ook elke dag opnieuw weer ervaar, dan is het deze wel:

Strikt genomen is het ook geen quote natuurlijk, wel een heerlijk gedicht van K. Schippers, maar dat maakt het voor mij alleen maar ‘bijzonderder’.
Want net als bij alle fantastisch geschreven teksten staat er in die ene zin véél meer dan wat er letterlijk te lezen valt. 
Op het eerste zicht is het namelijk best wel een beetje een open deur in trappen. Als er vriendjes van de kinderen bij ons thuis komen en de zin ergens lezen (op de waterfles, op de bovenkant van mijn computer, op de poster in de gang) kijken ze me dan ook altijd aan met een blik van ‘DUH! Natuurlijk is ALLES gekleurd, dombo!” Groot gelijk hebben ze.
Maar waar het mij vooral om gaat, is niet het deel over ‘gekleurd zijn’, maar het deel over ‘goed om je heen kijken’. Want dat doen we vaak nog veel te weinig. Natuurlijk is alles gekleurd, maar we nemen het vaak gewoon als vanzelfsprekend aan. Terwijl we constant omringd worden door de meest fantastische kleuren en kleurcombinaties, zelfs zonder dat we er moeite voor moeten doen of eerst aan de slag moeten met verf of stof of wol…
De collage hierboven is een kleine proef op de som: snapshots die ik gewoon met de iPhone maakte in en rond de keuken vanmorgen: een rondslingerde iPod, een deel van mijn ontbijt, de stapel kookboeken, de kat die speelt met de schoenen van het jongste Appelzeetje… Kleuren galore! In de meest magnifieke combinaties! Een inspiratiebom zomaar in een halfuurtje verzameld op een dinsdagochtend in de keuken! O, ik draaf door, ik weet het, maar mijn punt is wel gemaakt denk ik: ALS JE GOED OM JE HEEN KIJKT, zie je dat alles gekleurd is. Doe het, begin nu, wees wat alerter en er gaat een wereld van kleur voor je open!
Ten slotte zit er voor mij nog een derde laag achter de woorden van K. Schippers, die wil ik toch ook nog even met jullie delen. Het is een ietwat meer filosofische (what else?) maar vooral ook positieve boodschap. En dat is dat er, voor wie het wilt zien, altijd wel iets moois te ontdekken valt, in het leven, in een situatie, in een moment. Meer ga ik daar niet over uitweiden, maar wie het voelt snapt hem wel. Zo wordt het toch nog een beetje een typische quote (sorry, meneer Schippers). 
Someone asked me to share my most favorite quote, something I live by every day, something that gives me energy. For those of you who know Villa Appelzee a little it will come as no surprise that I chose this poem by K. Schippers (free translation by me): ‘When you look around you closely, you will see that everything has colour. ‘ I just love it! Not just because it is the simple truth (yesss, everything has colour, we know, thank you!), but especially because it urges you to pay attention to all the colours around you. This is something we do too little, look around and actually SEE all those lovely colour combinations just lying there in front of us. To make my point I took some pictures this morning with my phone from random things lying around in the kitchen.  I mixed them together in a collage and wham! … instant inspiration in just 30 minutes! So just do it, start now, and open your eyes to find a world filled with colour. 
And then there is also another, more philosophical level on which I like to ‘read’ these words. I also read it as a positive message to see something good and beautiful in everything, in every moment and every situation. Nice, isn’t it? A poem that’s a quote that’s a poem… Thank you Mr. Schippers! 

5 REACTIES

  1. Ha, dank je Alet! Ik ben meestal niet zo 'prekerig', maar dit moest er even uit 😉
    Ik word zelf zo blij van al die kleine kleurcadeautjes om me heen dat ik dat voor iedereen zou willen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here