CAL Dolly Plaid Week 6 en inspirerende TED Talks

2

Na alle dolle haakavonturen van week 5, was deze zesde week van haken aan de Dolly Plaid van La Maison Victor écht weer eens pure ontspanning. Gewoon rustig verder haken, af en toe wisselen van kleur en toer na toer een nieuwe figuur onder je vingers zien verschijnen… Super!

www.appelzee.com

Een mens kon zowaar ondertussen ook weer eens aan wat anders denken, of naar iets anders luisteren in mijn geval.
En dat was fijn, want door dit hele haakgebeuren had ik eindelijk ook tijd en gelegenheid om wat beter in de wondere wereld van de TED Talks te duiken.
Even een woordje uitleg over wie nog nooit (of ergens in de verte) van TED heeft gehoord: TED (Technology, Entertainment en Design) is een soort van conferentie (er bestaan ondertussen verschillende, oa. ook hier bij ons in België, even googlen en je vindt er alles over) met als voornaamste doel:  het delen van ‘ideas worth spreading’.
Sprekers worden uitgenodigd om in een speech van maximum 18 minuten hun passie/hun interesseveld/hun stokpaardje/hun ‘ding’ uit de doeken te doen.
De sprekers zijn experten in heel uiteenlopende zaken: van computertechnologie tot kunst, van gedragspsychologie tot biologie… en – voor je nu denkt ‘dhuh’?!! – ze vertellen geen zware theoretische kost, maar houden de inhoud van hun speeches altijd (of meestal, beetje afhankelijk van waar je eigen interesses liggen natuurlijk) heel toegankelijk, boeiend en inspirerend.
Soms zijn het bekende namen, zoals Bill Gates, Steve Jobs of Isabel Allende, maar vaak ook illustere onbekenden  (toch voor mij) die de meest fantastische dingen komen vertellen.
Via de website van TED,  en vaak ook via andere kanalen,  kan je de meeste speeches bekijken en beluisteren. Er zijn er ondertussen tig veel, dus uren en uren luisterplezier verzekerd.

www.appelzee.com

Ideaal dus om die haaksessies net dat beetje meer te geven. Want hoewel ik vaak lees dat medehaaksters hun ontspannen haakmoment in combinatie met Netflix of een ander TV-pleziertje doorbrengen, is mij dat niet gegeven: Netflix hebben we niet, ik kijk niet veel TV, en als ik naar iets kijk (denk Scandinavisch, denk spannend) wil ik daar wel graag elke minuut van gezien hebben.
En met mijn haakervaring (en telkunsten!) houd ik mijn ogen toch beter regelmatig op de wol…
Luisteren tijdens het haken is dus ideaal voor mij,  en daarom: lang leve de TED Talks!

Voor wie het ook eens wil proberen, dit zijn een paar van mijn favoriete talks:
Steve Jobs: How to live before you die
– Amy Cuddy: You body language shapes who you are
Brene Brown: The power of vulnerability
– Alain de Botton: A kinder, gentler philosophy of succes
– Elizabeth Gilbert : Succes, failure and the drive to keep creating
Luk Dewulf: Go with your talent. Radically! (Yep, Belgisch, deze jongeman. Studiegenoot zelfs en ‘must-watch’ voor elke ouder met kinderen: “It’s time to look at children based on their strength, on their possibilities and their desire to grow in the direction of their ambitions and their aspirations.” ‘Must-watch’ voor iedereen eigenlijk: “It’s time to look at adults in the same way.” )

De sprekers uit dit lijstje zitten allemaal in de creatief-psychologische sfeer, maar zoals gezegd, de talks zijn heel uiteenlopend, dus ga vooral zelf op zoek naar speeches over quantummechanica of artificiële intelligentie, als dat meer jouw ding is.

Voor ik het vergeet: het telpatroon van Week 6 kan je hier downloaden.

2 REACTIES

  1. Ik had tot nu toe nog niet gereageerd maar dankzij het lezen van je blog ook met het Dolly Plaid begonnen. Ik loop inmiddels wel een weekje achter maar hoop dat deze week in te halen.
    Die van jouw is ook erg mooi aan het worden trouwens!
    Wat leuk die Ted talks, ga maar eens luisteren. Haken en televisie kijken gaan bij mij ook niet samen.

  2. Hoi Alet! Wat leuk dat je geïnspireerd bent geraakt! Het wordt volgens mij hoe dan ook een prachtplaid, in welke kleuren je hem ook haakt. Ik droom stiekem al van een tweede exemplaar, ook in meer donkere kleuren 😉
    Veel haakplezier nog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here