Villa Appelzee Kerst – Borduren op bordjes

3

For English, please scroll down

Als er één Villa Appelzee kerstklassieker is, dan is het deze wel: de geborduurde bordjes.
Want een bordje aan de muur is altijd tof, vraag dat maar aan de bomma. Bij Villa Appelzee maken we er graag iets speciaals van, met een zelfgeborduurd motief en gehaakt randje en al. En natuurlijk, hoe meer hoe liever!

 
www.appelzee.com
Zelf doen? 
Dit heb je nodig
Witte papieren bordjes
Prikmatje (of kurken onderzetter) en prikpen
Borduurgaren en borduurnaald
Wol met bijpassende haaknaald (bv. nr 3,5)
Eventueel een extra dunne haaknaald (bv. nr 2)
*** De patronen kan je hier downloaden***
 
www.appelzee.com
 
Maak eerst het motief in kruisjessteek: 
Neem het kruisjessteekmotief over op geruit papier (als je het motief vaker wil gaan gebruiken is het slim om meteen een stevige papiersoort te kiezen).
 
www.appelzee.com
 
 
Knip het motief uit, zo dicht mogelijk tegen de rand, en kleef het met een stukje washitape (of andere verwijderbare tape) in het midden van het bordje. Maak met de prikpen een gaatje in de vier punten van elk kruisje.
www.appelzee.com
Verwijder het patroontje en borduur het motief met kruisjessteek op het bord.
 
www.appelzee.com
 
 
Maak dan het gehaakt randje:
 
Prik met de prikpen gaatjes op gelijke afstand in de rand van het bord. Je kan het reliëf van het bord gebruiken als leidraad.
 
 
 
Haak de eerste toer. Ik doe dit meestal met een extra dunne haaknaald (nr 2) omdat die vlotter door de geprikte gaatjes kan dan de naald die bij de dikte van de wol past. Steek de haaknaald door een gaatje in het bord en haak een losse.
www.appelzee.com
Steek de naald door het volgende gaatje en haak een vaste. Steek de haaknaald door het volgende gaatje en haak weer een vaste. Haak op deze manier (met de dunne haaknaald) een boord van vasten rond het bord. Sluit de toer met een halve vaste.
www.appelzee.com
Haak de tweede toer. Vanaf nu kan je de haaknaald gebruiken die bij de dikte van je wol past. Haak steeds 1 vaste in elke vaste tot je helemaal rond bent en sluit met een halve vaste.  
 
www.appelzee.com
 
 
Haak de derde toer. Sla 1 vaste over en haak in de volgende vaste *2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes. Sla 2 vasten over en herhaal vanaf *.
 
www.appelzee.com
 
 
Haak zo de hele toer rond en sluit met een halve vaste, hecht af en stop de draadjes in aan de achterkant van het bordje.
www.appelzee.com
Toegegeven, dit is geen ‘1-2-3 en klaar!’-idee, maar geloof me: het resultaat is super. Wil je wat tijd winnen, hang dan af en toe een bordje met alleen kruisjessteek, of alleen een gehaakt randje ertussen. Of ga voor één enkel bordje als blikvanger van dienst. Want het moet wel plezierig blijven natuurlijk!
 
www.appelzee.com
 

 

This is a real Villa Appelzee classic: paper plates with embroidery and crochet trimming… I still love the idea. I guess for those of you who are familiar with cross stitch (you can download the patterns here) and crochet, the images of the tutorial speak for themselves. If not, just let me know, and I will make a translation in English, especially for you. 

 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here