Ikea hacking

12

For English, please scroll down

Ik heb zeker niets tegen een goeie Ikea op tijd en stond, maar af en toe kan het gewoon beter en persoonlijker, en dan is een kleine portie ‘Ikea hacking’ wel op zijn plaats.

De brave lampenkapjes ‘Emmie Blom’ moesten er dus aan geloven.

De stof werd van de kunststof kapjes gehaald (geknipt, gescheurd, gerukt…) en vervangen door twee stofjes die meer in het Villa Appelzee kleurengamma passen (de nieuwe stof komt van Veritas).

En het resultaat ziet er zo uit. Weinig moeite, veel resultaat, zoals we het graag hebben.

Even praktisch: Hoe je een bestaande lampenkap bekleedt deed zij hier onlangs nog eens uit de doeken, dus dat ga ik hier niet nog eens in detail uitleggen. Alleen: als je (zoals ik) schuine kapjes gebruikt moet je daarmee rekening houden bij het knippen van de stof. Met een eenvoudige rechte lap kom je er dan niet, dus je tekent best even een patroontje. Leg daarvoor de kap op een groot blad papier, met de naad naar beneden, rol de kap over het papier en teken daarbij de boven- en onderrand af. Rol en teken door, tot de naad weer onderaan zit (je hebt nu een gebogen vorm). Teken tenslotte ook de twee rechte zijnaden. Knip het patroon uit en test het uit op de lampenkap. Juist gepast? Neem het patroon dan over op de stof en reken overal 1,5 cm naadwaarde bij. Ik gebruikte boekbinderslijm (oa. bij De Banier) om de stof vast te kleven. Ook belangrijk: Omdat de kap schuin is, zal de stof die je er rond spant ook (licht) schuin lopen. Als je stof een motief met rechte lijnen heeft (zoals mijn roze exemplaar) zal je dat zeker zien. Vind je dat storend, kies dan voor een motiefje waarbij dat minder opvalt (zoals mijn groene exemplaar).

Sometimes, a little Ikea hacking is necessary to make something more personal and fun. So I ripped the fabric of two nice but boring lamp shades ‘Emmie Blom’ and changed it for two more vibrant ones. So easy, so beautiful.

12 REACTIES

  1. Waaw da's echt supermooi! Ga ik zeker bijhouden, ik ben volop ideeën aan het opdoen voor in ons huis dat er nog niet staat 🙂 Zijn dat nieuwe Veritas-stofjes? De laatste keer dat ik er was heb ik die nog niet gezien. Die met de zwaluwkes op is echt gorgeous 🙂

  2. ha, bedankt! Het roze stofje kocht ik een paar weken geleden, de zwaluwen (ja, supermooi hé) lagen al wel een tijdje in de kast. Ik weet niet of ze die nog hebben, misschien moet je eens op de site kijken? Succes met het huis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here