For English, please scroll down.
Zelf woonacccessoires maken met beton heeft niets dan voordelen:
1, je hebt er niet veel materiaal voor nodig, meer zelfs, je werkt er je berg (plastic) afval een beetje mee weg.
2, hoewel beton erg makkelijk is om mee te werken, krijg je er toch een beetje een trots ‘kijk mij stoer zijn’-gevoel bij.
én 3, het levert je originele en persoonlijke spullen op, voor jezelf, of om cadeau te geven (kerst komt er aan!).
Redenen genoeg om meteen aan de slag te gaan, toch?
Dit heb je nodig:
– Beton (creatieve beton uit de hobbywinkel of snelcement uit de doe-het-zelf-zaak)
– Vormen in plastic, bric of karton om je voorwerp mee te maken (bv. lege yoghurtpotjes, een oude emmer, plastic melkflessen, eventueel een kunststof gietsjabloon, etc…). Hou er rekening mee dat de vormen vuil worden en soms zelfs stuk kunnen gaan wanneer je het beton uit de vorm wilt halen.
– Oud emmertje of bak + een roerstok om het beton te mengen
– Fijn schuurpapier
– Eventueel acrylverf, bladgoud of andere extra’s (zie verder) om je ontwerp af te werken
Beton gieten, de basis:
– Spoel de vormen goed uit en droog ze af. Knip ze eventueel op maat.
– Maak het beton aan door het poeder/gruis met water te mengen (op de verpakking staat de verhouding aangegeven). Blijf roeren tot alles goed met elkaar vermengd is.
– Giet het betonmengsel in de basisvorm en duw (eventueel) een tweede vorm in de nog natte beton (bv. een kaars om een kandelaar te maken, een plastic bekertje gevuld met proppen krantenpapier om een bloempotje/pennenbakje te maken…).
– Klop een paar keer tegen de zijkant van de vorm om luchtbellen te laten ontsnappen en laat het beton dan volledig uitharden.
– Verwijder ten slotte de vorm, schuur de ruwe delen eventueel licht op en werk af met verf of bladgoud. Easy!
Maar je kan natuurlijk ook een stapje verder gaan en het beton met andere materialen combineren. Experimenteren is daar de boodschap. Ik wou graag een kandelaar maken met een houten handvat. Dat werd dus even puzzelen.
Voor de plantenkrukjes gebruikte ik geen creatieve beton uit de hobbywinkel, maar het echte spul (snelcement uit de doe-het-zelfzaak). De poten maakte ik van een bezemsteel, verzaagd in stukken van 20 of 30 cm, die ik gewoon in de nog natte beton stak en schuin tegen de rand van de emmer liet steunen. Mijn eerste poging mislukte omdat ik het beton niet lang genoeg liet uitharden (geduld, geduld!) en de zitting brak toen ik het uit de emmer wou halen. Mijn tweede poging mislukte half, omdat ik de poten niet diep genoeg in het beton had geduwd, waardoor ze los kwamen (maar die plakte ik achteraf vast met contactlijm, ja dat lukt! – al zou ik niet meteen op de kruk gaan zitten). Maar de derde poging was perfect.
Proberen en experimenteren met een materiaal vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Prutsen jullie ook zo graag?
*** Een deel van deze productie verscheen eerder in Libelle Vlaanderen***
****De foto’s zijn gemaakt door Karel Daems****
Making your own home decoration with concrete is so much fun. If you keep it simple, like easy candle holders or small plant containers, almost nothing can go wrong. But I also like the more challenging ideas, where some experimenting or trial and error comes along, like the candle holder with the wooden handle or the small stools. I had to make three of those stools before it came out perfect… but I enjoyed every minute of the proces. Making stuff yourself is always the best!
***These pictures were already published in the Flemish magazine Libelle***
****Photo credits: Karel Daems****
Hi! Leuke ideeën!
Zelf wil ik een tafeltje maken en ben even benieuwd naar het materiaal dat je hebt gebruikt
Heb je de bovenkant van het krukje van alléén snelcement gemaakt of heb je dit gemengd met zand?
Hoi Nikki,
Superidee, zo’n tafeltje! Voor de krukjes gebruikte ik alleen snelcement. Maar ze zijn natuurlijk wel redelijk klein.
Voor een tafel heb je misschien een andere samenstelling nodig, dat zou ik je eigenlijk niet meteen kunnen zeggen.
Ik hoop dat je project lukt!
Fijne feesten!