Kast in de verf

8

For English, please scroll down

Nu het boek af is en bijna in de winkel ligt is er terug tijd voor andere klussen.
Zoals het verven van een oude, lelijke, maar dierbare kast bijvoorbeeld. Een voorfoto toon ik bewust niet, die was echt te donker en te deprimerend om te laten zien.  En zelfs op de geverfde versie kan je nog een beetje zien hoe erg het met de kast gesteld is: een scheefgetrokken bovenkant, een gammele deur en gaatjes van houtworm in de poten… Maar volgens de familieverhalen (ofwel heb ik dat verhaal ooit zelf verzonnen om meneer Appelzee te sussen, dat weet ik nu precies niet meer) is deze kast nog door mijn (jong gestorven) grootvader zaliger gemaakt, dus wegdoen was absoluut geen optie. En kijk, met een likje witte lakverf ziet dat scheefgezakte, gammele ding er plots weer charmant uit, toch?

www.appelzee.com

De binnenkant was helemaal beplakt met bruin papier, en niet zonder reden blijkbaar. Want toen ik het papier er af wou halen, bleek dat de planken er onder wel heel erg los zitten. Het was een sloeber, die vava van mij! Dat papier heb ik dus verder maar laten hangen en de hele binnenkant heb ik op geheel onorthodoxe wijze geschilderd met muurverf, zomaar zonder grondlaag of enig schuurwerk gewoon twee lagen over hout en papier heen. De twee planken van MDF die Meneer Appelzee ooit maakte (het enige rechte aan de hele kast) kregen dezelfde behandeling. En ja, ook zonder grondlaag of schuren. Complete verfanarchie dus, maar het resultaat ziet er wonderwel goed en zelfs krasbestendig uit. Afwassen kan weliswaar niet en ik weet niet hoe duurzaam die verflaag zal zijn, maar voorlopig zijn wij hier meer dan content. En omdat ik toch al aan het broddelen was, deed ik er nog maar een schepje bovenop. Omdat de blauwe verf bijna op was beplakte ik de binnenkant van de deuren dan maar met cadeaupapier uit de Hema. Mijn vava zou trots op me zijn denk ik.

www.appelzee.com
Now the book is finished there is time for new adventures… Like painting an old and ugly cupboard, and NOT always following the rules of painting for instance. I won’t show you a picture of how the cupboard originally looked like (dark and very depressing), but even in the painted version you can still see how old and rickety (is this good English?) it is. The top is a bit crooked, the door is damaged and some worm had a good meal from the legs… But still the cupboard is dear to me because (so the family story goes) it was made by my grandfather who died very young (I never knew him). So because throwing it out was not an option, I decided to give it a fresh layer of white paint. And look, it suddenly changed from crooked too charming! The inside is another story. It was completely covered with brown paper, and when I started to rip this of I discovered that it was a little trick my grandfather must have used to hold everything together! Without the paper the planks were very, very loose… (Maybe I should also tell you my grandfather was a train driver, not a carpenter) So I left the remaining paper where it was and painted the complete inside of the cupboard (wood, paper AND the new shelves in MDF that Mister Appelzee once made) with a leftover of blue latex paint for the walls. Without a base coat, without any sanding… Very much not according the basic rules of painting, I know. But we like the result very much. And because there wasn’t enough paint for everything, I finished the door panels with wrapping paper. I think my granddad would be proud. 

 

8 REACTIES

  1. Al jaren wil ik onze grenen kast verven…maar ik durf niet zo goed. Maar als ik jouw kast zie…ik zou het liefst vanavond nog beginnen!
    Het mooie notebook wat ik van je kreeg staat met foto op mijn blog, net erop gezet 🙂
    Groetjes, Janina

  2. Heel geslaagd, ondanks de anarchie. Als je toch nog wat tips nodig hebt (conventies dus eigenlijk :-)), vraag dan maar raak. Ik vond info over je boek in een krantje, en zo dus ook je blog. Heel leuk!! Ik ga je volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here